Laatua lautaselle vuodesta 1978

Laatua lautaselle vuodesta 1978

Yrityksen perustajan, Veijon, tie makkara- ja lihamestariksi
Tulevan lihatukun alkusanat lausuttiin vuonna 1968, jolloin Veijo Votkin palveli armeijassa Mikkelissä. Samassa joukkueessa oli varusmies, jonka kanssa hän kävi usein tupakalla ja olivat kertoneet toisilleen, mitä olivat aikaisemmin tehneet. Veijon armeijakaveri oli työskennellyt lihatukkuliikkeessä ja oppinut lihanleikkaamisen jalon taidon. Hän suositteli Veijollekin hakeutumista samalle alalle.

Tammikuussa päästyään siviiliin hän ajoi isänsä kanssa hevosella savottaa. Metsä, umpihanki ja painava vaneritukki on raskas yhtälö hevoselle. Eikä se ollut savottaa ajaville miehillekään mikään unelma-ammatti. Lumien kadottua ja savotan loputtua Veijo lähti Helsinkiin etsimään töitä. Tietysti liha-alalta. Hän pääsi pieneen lihatukkuliikkeeseen teurashalliin ruhojen jälkiputsariksi ja elinmyyjäksi. Lihatukkuliike toimi Helsingin kaupungin teurastamolla. Paikka tunnetaan nykyään Teurastamo-alueena ravintoloistaan ja pientuottajistaan.

Lihatukku Veijo Votkin Oy perustettiin 1.3.1978
Kun Veijon työnantaja jäi vuonna 1978 eläkkeelle, hän perusti oman, yhden miehen yrityksen. Alkuaikoina osti sonnin, joskus kaksi päivässä, leikkasi ja myi ne pois. Asiakkaina oli pääkaupunkiseudun suurkeittiöt. Bisnekset sujuivat kohtuullisesti – jo kolmen kuukauden jälkeen hän palkkasi ensimmäisen työntekijän ja vuoden kuluttua yrityksessä oli viisi henkilöä. Henkilömäärä on kasvanut siitä tasaisesti – nykyisin lihatukun palveluksessa on noin 90 työntekijää.

Suomen liittyminen Euroopan Unioniin toi uudet haasteet. Nopeasti Veijo huomasi, ettei EU-Suomessa menesty pelkällä lihanleikkaamisella. Siksi hän halusi oman lihanjalostuksen, makkaratehtaan ja palvaamon. Sopivat tilat löytyi 200 metrin päästä. Poutun terminaali oli myytävänä. Liiketilan saneeraaminen tarkoituksenmukaiseksi oli iso investointi, joka kuitenkin kannatti. Samasta talosta ostettiin myöhemmin lisää tilaa ja kiinteistössä tehty sen jälkeen toistakymmentä laajennusta.
Vuonna 2000 avattiin Sörnäisiin tehtaanmyymälä. Tehtaanmyymälä onkin ollut menestystarina perinteisen liiketoiminnan ohessa. Keskustan S-Market Sokos Helsingissä avautui Chef Wotkin’sin palvelutiski joulukuussa 2005. Vastaava myyntipiste perustettiin Prisma Itäkeskuksen yhteyteen maaliskuussa 2009. Kumpikin palvelutiskeistä suljettiin syksyllä 2020 sopimusten päätyttyä.
Lihatukun eineskeittiö, Wotkin’s Keittiö, aloitti toiminnan vuonna 2010 ja sijaitsee lihatukun toisessa kerroksessa. Keittiön tuotanto on jakautunut seuraaviin osa-alueisiin: HoReCa-sektori, puolivalmisteet suurkeittiöille ja vähittäiskaupan tuotteisiin.
Marraskuussa 2019 avattiin Espooseen uusi, oma lihan ja kalan myymälä Wotkin’s Hannus.

Joskus Veijolta kysyttiin, mitä kaikkea Vanhalla talvitiellä on laajennettu, johon hän vastasi: ”Tehtaanmyymälää, makkaratehdasta, kokolihajalostusta, kylmä- ja lämminsavulihan tuotantoa, lihanleikkaamoa, eineskeittiötä, lähettämö- sekä toimistotiloja.

Veijo Votkin menehtyi lokakuussa 2021, mutta  toimi yrityksessä aktiivisesti alkuvuoteen asti ja viimeiset kuukaudet kotoa käsin. Yrityksen toiminnasta vastaa Asmo Votkin. Hän on työskennellyt yrityksessä nuoresta miehestä alkaen ja toiminut jo pitkään yrityksen toimitusjohtajana.