Joulukinkun paisto-ohje

Tärkeää: nosta kinkku huoneen lämpöön 6-12 tuntia ennen paistamista kinkun koosta riippuen. Suosittelemme paistomittarin käyttöä.

  • Kuumenna uuni 150 asteiseksi.
  • Jos käytät paistomittaria, työnne sen neula viistosti kinkun keskiosan paksuimpaan kohtaan. Mittari ei saa koskettaa luuta.
  • Kinkun paistoaika määräytyy kinkun koon mukaan.
  • Jos paistomittaria ei ole, paistoaika on noin 1 tunti/kg + 1 tunti.
  • Aseta kinkku uuniritilälle nahkapuoli ylöspäin ja laitan uuniin kinkun alle syvä uunivuoka, johon neste tippuu.
  • Paista ensimmäinen tunti 150 asteessa ja pudota sen jälkeen uunin lämpötila 100 asteeseen.
  • Paista kinkkua kunnes mittari näyttää 79-80 astetta. Ylikypsäksi katsotaan kinkku, jonka sisälämpötila on 82 astetta.
  • Anna kinkku jäähtyä ja vetäytyä hetken, ennen kuin poistat verkon.
  • Halutessasi voit kuorruttaa kinkun.
  • Siivilöidyn paistoliemen voit käyttää kinkun kastikkeen pohjana. Huomioi, että paistoliemi on suolaista ja sitä kannattaa jatkaa vedellä, kermalla ym. maun mukaan. Paistoliemi sopii erinomaisesti myös siskonmakkara- ja hernekeittoon.

Kinkun suuntaa-antavat paistoajat, mikäli paistomittaria ei ole:
Juhla- ja herkkukinkku
4-6 kg n.  5-7 tuntia
2-4 kg n. 3-5 tuntia
Perinteinen kinkku
10 kg  n. 11-13 tuntia
6-8 kg n. 7-9 tuntia