Vorschmack

Vorschmack on monikäyttöinen liharuoka. Se sopii alkupalaksi, pääruoaksi, iltapalaksi tai yöruoaksi. Kokeile sitä myös erilaisten piirakoiden täytteenä, lämpimien voileipien tai vaikka suolaisten ohukaisten kera.
Vorschmack mainitaan usein C. G. E. Mannerheimin lempiruokana. Mannerheimin kerrotaan tuoneen reseptin Puolasta ravintola Savoyhin. Siellä marsalkka kävi sitä nauttimassa Helsingissä ollessaan.

Chef Wotkin’sin Vorschmack valmistetaan itäeurooppalaisia reseptejä kunnioittaen parhaista raaka-aineista. Se valmistetaan jauhetusta lampaan- ja naudanlihasta. Lisäksi käytämme sillifileetä, sipulia, valkosipulia sekä mausteita. Haudutamme jauhelihahöystöä matalalla, 90°C lämmöllä noin 6–7 tuntia. Myymme Vorschmackia tuoreena 300 g rasiassa ja n. 1 kg:n pötköissä pakasteena.

Perinteinen tarjoilutapa

Varaa Chef Wotkin’s Vorschmackia n. 170 g/hlö
Isoja uuniperunoita (mielellään rosamundaa)
Etikkapunajuurilohkoja
Coctailkurkkuja
Smetanaa
Marinoitua punasipulia

  1. Mikäli käytät pakastettua ”Worssia”, ota se sulamaan kattilaan ja lämmittäessä lisää tilkka vettä.
    Tuoreen Vorshmackin voit lämmittää siinä vaiheessa, kun perunat alkavat olemaan kypsiä.
  2. Kypsennä folioidut uuniperunat 250°C uunissa noin tunnin verran.
  3. Leikkaa punasipulista lohkoja, marinoi ne balsamico-viinietikan, suolan, sokerin ja mustapippurin kera.
  4. Asettele tarjolle lisukkeiden kera.

    Lisukkeina voit käyttää perinteiseen tapaan uuni- tai duchesse-perunaa, unohtamatta venäläisen keittiön etikkapunajuuria, suolakurkkuja, kapriksia sekä smetanaa.

Tuomo Pelander
Keittiömestari